Ett dop eller dop är en så vacker och speciell tid för ditt lilla barn. Det är inte bara en tid som delas med dina närmaste vänner och familj, utan kopplar dig till tidigare och framtida generationer genom kläder och traditioner.

Efter att ha letat och hittat den perfekta dop- eller dopoutfiten är drömmen att ge bort plagget tillsammans med alla dess förhoppningar, minnen och böner från din familj. Efter evenemanget vill man bevara det så bra som möjligt. Att inte ta hand om ett så ömtåligt och speciellt plagg kan vara en otjänst för dina framtida släktingar, eftersom felaktig förvaring och skötsel lätt kan skada eller åldra materialen i förtid.

Nedan har vi sammanställt några av de bästa tipsen vi har hittat för att lagra dina viktiga föremål på lång sikt.

Kemtvätt

Det första och utan tvekan viktigaste steget för att korrigera konserveringen är att rengöra föremålen ordentligt. Eventuella kroppsoljor, fläckar, smuts, damm eller rengöringsmedel som finns kvar på föremål kan skada materialet med tiden.

Det första och utan tvekan viktigaste steget för att korrigera konserveringen är att rengöra föremålen ordentligt. Eventuella kroppsoljor, fläckar, smuts, damm eller rengöringsmedel som finns kvar på föremål kan skada materialet med tiden. Vi rekommenderar starkt att kemtvätta alla våra föremål eftersom detta är det bästa sättet att hålla materialen i originalskick. Välj en erfaren, välrenommerad kemtvätt som vet hur man spottestar material och behandlar dina föremål för speciella tillfällen med omsorg. Var försiktig med "gröna" kemtvättar, eftersom de ofta rengör föremål med vatten som kan påverka föremålen. Siden och färgade band kan särskilt ändra struktur och färg när de tvättas med vatten, så om du handtvättar sidenplagg, tänk på detta.

Handtvätt

Om du väljer att handtvätta dina plagg, använd ett mycket milt tvättmedel och undvik blekmedel, stärkelse och sköljmedel. Vatten, värme och rengöringsmedel kan alla påverka formen och färgen på materialet så tvätta med försiktighet och skölj noggrant! Ett mycket viktigt steg för att konservera efter handtvätt är att se till att plaggen är helt torra innan de förvaras. Eventuell fukt eller kemikalier som finns kvar på plaggen kan få plaggen att mögla, så att skölja flera gånger och sedan torka outfiten helt är ditt bästa försvar. För att torka vill man helst rulla plaggen i en handduk för att få ut överflödigt vatten och sedan lägga plaggen platt och låt lufttorka helt. Solljus och maskintorkar kan bleka eller skada materialen med för mycket värme, så lufttorkning utan direkt solljus är bäst. Torkställ är acceptabla för starkare material, men se till att de inte har några färgämnen eller ytbehandlingar, eftersom dessa kan blöda in i tyget.

Lagring

När de är rena och torra, fyll föremålen med syrafritt silkespapper och placera dem antingen i en icke lufttät kartong fodrad med syrafritt papper, eller häng dem i en plaggpåse. Om du har ett par rena bomullshandskar tillgängliga är det bäst att bära dem varje gång du hanterar föremålen eftersom även oljor på händerna kan påverka plagget med tiden. Att förvara plaggen helt platt är det bästa alternativet eftersom veck och veck med tiden kan försvaga tyger och upphängning kan sträcka tyger, men att fylla med ordentligt syrafritt silkespapper kan skydda det och hjälpa plagget att hålla sin form bättre. Du vill aldrig förvara föremål i en plastbehållare eller påse eftersom dessa kan fånga in fukt. En icke lufttät, syrafri fodrad låda eller bomullsplaggpåse gör att materialet kan andas samtidigt som det håller insekter, skadligt ljus eller fukt ute. Se till att lägga syrafritt silkespapper mellan materialen och eventuella metall- eller plastföremål eftersom dessa också kan skada materialen med tiden. Du vill undvika direkt solljus eller områden som en vind eller källare som varierar med temperatur och luftfuktighet. En årlig inspektion av plagget är inte bara bra för att återställa veck och veck som försvagar materialen, utan låter dig också minnas den speciella dagen! När du är redo att använda klädseln igen, lufta helt enkelt plagget i några dagar och sedan försiktigt ånga ut rynkor och veck eller om det är absolut nödvändigt, stryk på mycket låg inställning.

Att behålla rengörings- och konserveringsinstruktionerna tillsammans med plaggen tillsammans med en namnlapp, datum för dop eller dop och foton från den speciella dagen är ett bra sätt att dela upplevelsen med den framtida bäraren. Det säkerställer också att de har den fullständiga och korrekta information som behövs för att själva förmedla klänningen.

Kom ihåg att ingen förvaringsmetod är perfekt, men genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att bevara dina plagg i generationer framöver!